Filotea on italialainen Marchen alueella sijaitseva pienyritys, joka vaalii paikallisia perinteitä ja aitoa italialaista ruokakulttuuria. Filotea on erikoistunut artesaanityönä valmistettuihin pastatuotteisiin ja tuottaa proteiinirikkaita kuivapastoja suurella intohimolla isoäitien innoittamana. Erinomaisen maun saavuttaminen on Filotean ensisijainen tavoite. Tästä syystä heidän pastatuotantonsa ei perustu ainoastaan huolellisiin käsittelymenetelmiin, vaan myös jokaisen valmistusvaiheen huolelliseen seurantaan.
Filotea on uniikki ja erilainen kuin yksikään muu pasta. Se sisältää vain parhaimpia raaka-aineita ja valmistusprosessi takaa aidon italialaisen makuelämyksen. Siinä on nopea valmistusaika. Pasta on rakenteeltaan kevyt, karkea ja imukykyinen sekä vatsaystävällinen. Se on kuivapasta, mutta sen tekstuuri ja maku muistuttavat vahvasti tuoreesta kotitekoisesta pastasta. Sen säilyvyys on jopa 2 vuotta.
Ainutlaatuisen pastan salaisuus on seurata isoäitien muinaisia reseptejä. Filotea kananmunapasta on valmistettu vanhojen Marchen alueen reseptien mukaisesti noudattaen samanlaisia valmistusmenetelmiä, joita isoäidit aikoinaan käyttivät. Filotea tuotteet sisältävät vain parhaimpia jauhoja ja tuoreimpia kananmunia, jotka yhdessä mahdollistavat sensaatiomaisen pastatuotteen synnyn. Pasta kuivataan hitaasti matalassa lämpötilassa, joka antaa sille aidon kotitekoisen tuorepastan maun.
Pasta
valmistetaan tyypillisesti vedestä,
vehnäjauhoista, kananmunista ja suolasta valmistettu
elintarvike. Sen valmistukseen voidaan lisäksi käyttää pinaattia
tai tomaattia tuomaan väriä. Valmis pasta keitetään kiehuvassa
vedessä kypsäksi ennen nauttimista. Pasta voidaan myös
kuivattaa suomalaisille tuttuun kovaan muotoon, josta se keitettynä
muuttuu pehmeäksi. Pasta tarjoillaan usein jonkin kastikkeen kanssa.
Makaroni ja spagetti ovat Suomessa tunnetuimpia
pastatyyppejä.
Pastat jaetaan tuorepastoihin ja
kuivapastoihin. Tuorepasta sisältää yleensä kananmunaa, jota
siinä on tyypillisesti noin kolmannes raaka-aineista.
Tällainen tuorepasta on proteiinipitoista ja täyttävää.
Kuivapasta sen sijaan yleensä ei sisällä kananmunaa, vaan
koostuu ainoastaan vedestä ja jauhoista. Se säilyy paljon kauemmin
kuin tuorepasta, mutta vaatii pitemmän keittoajan kuin tuorepasta.
Pohjois-Italiassa suositaan erityisesti tuorepastaa, kun taas
Etelä-Italiassa suositaan kuivapastaa.
Pastan kotimaana
pidetään Italiaa ja pasta onkin tärkeä osa italialaista
keittiötä. Pasta nimitys tuleekin alkujaan Italiasta.
Italialainen kuivattu pasta tehdään durumvehnästä, ja se on
väriltään kellertävää. Pastaa voidaan tehdä myös muista
viljalajeista, kuten kaurasta tai rukiista. Gluteenitonta
ruokavaliota noudattaville valmistetaan myös pastaa.
Spagetti on pitkä, ohut, kiinteä, lieriömäinen nuudelipasta. Se on perinteisen italialaisen keittiön peruselintarvike. Kuten muutkin pastat, spagetti valmistetaan jauhetusta vehnästä ja vedestä ja vitaminoidaan joskus vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Italialainen spagetti valmistetaan tyypillisesti durumvehnäsuurimosta. Yleensä pasta on valkoista, koska käytetään puhdistettua jauhoa, mutta siihen voidaan lisätä täysjyväjauhoja. Spaghettoni on paksumpi spagetti, kun taas capellini on hyvin ohut spagetti.
Alun perin spagettit olivat huomattavan pitkiä, mutta lyhyemmät pituudet saivat suosiota 1900-luvun jälkipuoliskolla, ja nyt niitä on yleisimmin saatavana 25–30 cm: n pituisina. Siihen perustuvat erilaiset pastaruoat, ja sitä tarjoillaan usein tomaattikastikkeen tai lihan tai vihannesten kanssa.
Lasagne on italialaislähtöinen uunissa paistettava pastaruoka. Sen valmistukseen käytetään yleensä juustoa ja kastiketta pastalevyjen välissä kerroksittain. Esikeitetyt lasagnelevyt valmistetaan durumvehnäjauhosta ja vedestä. Ne ovat ohuita ja suoria. Kastikkeen lisäksi täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, mereneläviä tai kasviksia.
Lasagne on syntynyt Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan maakunnassa luultavasti 1400-luvulla.
Napolissa on perinteenä syödä laskiaisena ennen paastoaikaa carnival-lasagnea, joka voi sisältää muun muassa lihapullia, makkaraa, ricottajuustoa, mozzarellaa ja kananmunaa.
Tagliatelle on litteän nauhamainen pastamuoto. Se on usein tehty munapastasta. Tagliatelle valmistetaan leikkaamalla nauhoja pastataikinalevystä. Muodon nimi tarkoittaakin leikattua. Tagliatelle kuuluu perinteisesti Bolognan alueen ruokakulttuuriin, ja se tarjoillaan usein jauhelihakastikkeen kanssa.
Tagliatellea myydään usein myös värjättynä esimerkiksi pinaatilla tai tomaatilla. Siitä valmistetaan myös sahareunaisia muotoja, joita kutsutaan italiaksi nimillä tagliatelle ziglinate ja tagliatelle zigrinate. Fettuccine on erityisesti Rooman alueella käytetty pastatyyppi, joka muistuttaa suuresti tagliatellea.
Artesaanituote suoraan Italiasta. Vanhoilla resepteillä isoäitien innoittamana valmistettu tuote, jossa on käytetty vain parhaita jauhoja ja tuoreimpia kananmunia. Maistuva makuelämys italialaisen keittiön sydämeen. Helppo ja yksinkertainen ratkaisu omaan ruuanlaittoon