Piemonte ja 70-luvun alku: Torinolainen herrasmies, vaimonsa alueelta peräisin olevan perheen kulinaarisista perinteistä, alkoi kävellä Langhen ja Roeron maaseudulla keräten vanhoja reseptejä.
Hän oli Domenico Massucco, ensimmäinen ruokakauppias ja sittemmin Alfierin perustaja, ensimmäinen italialainen pastatehdas, joka on omistettu kokonaan Langhe-pastan, erityisesti Tajarinin valmistamiseen perinteitä vaalien.
Haaste ei ollut yksi helpoimmista: kyse on pastan ja mausteiden kotimaisten käsintehtyjen makujen palauttamisesta ihmisille, jotka ovat hyvin erilaisia menneisyydestä paitsi ruoka-alalla myös ennen kaikkea tekniikan kannalta.
Domenico huomasi heti, että tämä voidaan voittaa vain luomalla vahva yhteistyöverkosto alueen tuottajien kanssa, jotta voidaan varmistaa aitojen ainesosien saatavuus ja juuri sellainen laatu kuin isovanhemmat arvostivat.
Tästä syystä jopa pastatehtaalla jotkut asiat tehdään käsin, kuten pakkaus ja koko toimitusketjun hallinta. Raaka-aineet tarkistetaan aina koneellisesti ja aistinvaraisesti. Tämä takaa parhaat mahdolliset ominaisuudet ja maun säilymisen aina loppukäyttäjälle asti.
Tuotteiden laadun turvaamiseksi oli tarpeen kehittää erityinen tekniikka, kylmäkuivaus joka toisin kuin tavallisempi kuivaus turvaa täysin pastan maku ja ominaisuudet edellä.
Kuivaus tapahtuu hitaasti höyryuunissa välttäen lopputuotteen muutoksia ja palauttamalla perinteisen prosessin saman tuloksen, kun Tajarin jätettiin kuivumaan ulos.
Vuosien varrella Alfieri alkoi tuottaa muita perinteisiä tuotteita. Etelä-Piemonten perinteisten kastikkeiden ja mausteiden lisäksi myös muita alueen erikoisuuksia, kuten hedelmäsäilykkeitä, jälkiruokia, tryffeleitä ja alkupaloja. Pastatehtaan vieressä on myymälä, joka tarjoaa erilaisia tyypillisiä Välimeren ruokavalion tuotteita, kuten sardellit, öljyt, grissinit ja korkealaatuiset mannasuurimot.
Tällä tavalla koemme Alfierin maun. Hyvä ja yksinkertainen, kuten isoäidiemme valmistama pasta, ainutlaatuinen kuin tämän antelias maan perinne, jonka yrityksemme säilyttää ja välittää omistautuneesti kärsivällisesti ja intohimoisesti.
Murena on myynyt Alfierin tuotteita yli 10 vuoden ajan. Murena on erikoistunut välimerellisen keittiön herkkujen myymiseen suomalaisille. Meillä on satoja pastareseptejä joita kehitämme lisää kaiken aikaa.
Tiesitkö, että lähes 70 prosenttia ihmisistä maailmassa syö pastaa vähintään kerran viikossa? Tämä sisältää 59 prosenttia, jotka syövät pastaa Yhdysvalloissa. Vihaa tai rakasta sitä, on melkein mahdotonta pitää viikon pituista ruokavaliota, joka ei sisällä pastaa nuudeleiden, spagettien, makaronien ja muiden pastamuunnelmien muodossa. Leivän jälkeen pastasta on tullut arkea monissa kodeissa. Ne ovat hyvä hiilihydraattien, foolihapon ja proteiini- ja rasva-lähde. Mielenkiintoista on, että niitä voidaan kuluttaa monin eri tavoin ja erilaisilla lisukkeilla.
Pastaa voidaan valmistaa kalakastikkeella, lihakastikkeella tai tomaattilisukkeella sekä sadoilla muilla eri tavoilla. Jäljitämme pastan jännittävän historian. Jos olet valmis selvittämään, mistä pasta on peräisin, jatka lukemista.
Elämäsi maailmasta riippuen olet saattanut ostaa useita paketteja kuivattua pastaa lähikaupastasi. Pakkauksessa saattaa olla tuottajan nimi paikallisena tai kansallinen valmistaja. Älä nyt pety, mutta pasta on matkustanut eri puolilta maailmaa päästäksesi paikallisten kauppojesi hyllylle.
Maailmassa on yli tuhat dokumentoitua nimeä ja useita muita pastamuotoja, mutta riippumatta siitä, mitä näitä nimiä kutsutaan paikallisella kielellä, pastan alkuperäinen koti on Italia.
Jo ensimmäisellä ja toisella vuosisadalla pasta on mainittu tunnettujen italialaisten historioitsijoiden teoksissa. Niitä ei kutsuttu spagetteiksi, makaroneiksi tai nuudeleiksi, kuten tunnemme heidät nykyään, mutta ne tunnettiin hienona paistetun taikinan arkkina, ja kaupunkien asukkaat kuluttivat niitä tavallisesti.
Pastaa mainittiin Lähi-idän maissa, kuten Palestiinassa, Israelissa ja joissakin arabimaissa, lähinnä Pohjois-Afrikassa ja sen ulkopuolella. Näiden kansojen uskottiin tuovan omaa pastaa Sisiliasta Italiasta.
Pastan historiasta on monia versioita ja olet todennäköisesti kuullut tämän version aiemmin. Tämä versio viittaa siihen, että pastan alkuperä on kaukaa. Monien vuosien ajan uskoi, että kuuluisa tutkimusmatkailija, kauppias ja kirjailija Marco Polo oli vastuussa pastan tuomisesta Italiaan yhdeltä matkaltaan Kiinassa. On melkein mahdotonta vahvistaa, kuinka totta tämä on.
Muita pastan alkuperästä kertovia suosittuja tarinoita ovat arabialainen versio; uskotaan, että he olivat niitä, jotka toivat pastaa Sisilian emiraatissa oleville italialaisille jo ennen 100-lukua.
Kreikkalaisilla oli myös tarinoita eräästä heidän jumalastaan, joka teki laitteen, jota käytetään taikinan sitomiseen, ehkä tämä oli pastakoneen ensimmäinen keksijä?
Monien vuosisatojen ajan, etenkin 1400- ja 1500-luvuilla, pastan kuivatusta muodosta tuli erittäin hyvä vientituote, joten se vietiin moniin maihin. Vasta vuosisatojen kuluttua pastanvalmistuskoneet olivat suosittuja Napolissa. Sen jälkeen kaikkialla Euroopassa Italiasta Unkariin pastanvalmistuskoneet alkoivat nousta esiin, mikä teki pastan leviämisestä maailmanlaajuisesti erittäin selvää vuosien edetessä. Pastan tuotannossa, prosessoinnissa, pakkaamisessa ja kulutuksessa on tapahtunut valtavia parannuksia kaikkialla maailmassa useista syistä paremmista koneista.
Nyt voit nauttia pastan syömisen ravitsevista ja vatsaan täyttävistä eduista joko nuudelina, spagettina, makaronina, rigatonina, tortellinina tai millä tahansa valitsemallasi muunnoksella nyt, kun tiedät historian.
Jos et tiedä, Alfieri Alimentari on Piedmontissa toimiva pastanvalmistusyritys, ja tarjoamme laajan valikoiman pastatuotteita, kuten pastanmuotoisia ravioleja, erikoisvalmistettuja Agnolotti-annoksia ja monia muita herkkuja.
Suursuosikiksi noussut tryffelipasta ihastuttaa laadukkaan munanauhapastan ja aidon tryffelin yhdistelmällä. Ripauksen tryffeliä sisältävä pasta maistuu sellaisenaan tai tryffeliöljyllä maustettuna.
Aromikas ja hienostunut tryffeliöljy saa makunsa valkotryffelistä jota on myös kuivattuna ripaus öljypullon pohjalla.
Tryffelillä maustettu oliiviöljy sopii hyvin pastojen mausteeksi ja se onkin suosittu pari tryffelipastan kanssa herkutteluun. Voit kokeilla öljyä myös lohkoperunoiden mausteeksi sekä muutaman teelusikallisen perunamuussiin makua antamaan.
Etkö keksi mitään tänään syötäisiin? Haluatko kokeilla jotakin uutta? Kaipaatko lahjaa ruoanlaittoa rakastavalle ystävällesi? Tässä ratkaisu!
Kassi sisältää nämä ainekset sekä reseptin valmistukseen:
- Filotea lasagnelevyt 250 g
- Alfieri ligurialainen pesto 180 g
- Gran Cucina tomaattikastike 700 g
Etkö keksi mitään tänään syötäisiin? Haluatko kokeilla jotakin uutta? Kaipaatko lahjaa ruoanlaittoa rakastavalle ystävällesi? Tässä ratkaisu!
Kassi sisältää nämä ainekset sekä reseptin valmistukseen:
- Gran Cucina punainen pesto 130 g
- Alfieri ligurialainen pesto 180 g
Monen kokkaajan suosikkituotteeksi noussut antiikkisella reseptillä valmistettu vihreä pesto hurmaa yrttisellä maulla.
Pesto sisältää reilusti basilikaa sekä aitoja pinjansiemeniä jotka ovat usein pestoissa korvattu muilla pähkinöillä. Täyteläistä makua pestoon tuo myös italialainen parmesanjuusto.
Tuote on saatavana myös yksittäispakkauksena.